Archivace vína
Archivní víno je víno, které je uvedeno na trh nejdříve tři roky po sklizni. Víno by mělo mít vyšší obsah extraktu, tedy i kyseliny, která brání nežádoucímu rozvoji mikroflóry. Dalším důležitým faktorem je obsah alkoholu. Obecně se hodí k archivaci vína, která mají vyšší procento alkoholu, jsou tělnatější, mají vyšší tříslovinu, případně vysoké procento zbytkového cukru. Archivní víno dokáže v našich vinných sklepech zrát i 50 let. Je jen na Vás, jakému vínu dáváte přednost. Nicméně archivní Mekkou je stále pravý či levý břeh Bordeaux. Bílá archivní vína jsou potom ideální z povodí Rýna nebo Mosely, případně Australské Sémillony s extrémní dobou zrání.
Správné podmínky pro archivaci vína
Když už jste vybrali to pravé víno k archivaci, je třeba dodržet určité podmínky při jeho skladování. Jedná se o stálou nízkou teplotu, dostatečnou vlhkost vzduchu a zamezení UV záření – přímému světlu. Vína by měla být uložena ve vodorovné poloze, aby víno bylo v neustálém kontaktu s korky a ty nevysychaly. Klimatizační jednotku je třeba oddělit nebo dobře izolovat. Přenášely by se vibrace kompresoru a to také nedělá vínu dobře. Protože víno je i naším koníčkem a máme bohaté zkušenosti s realizacemi vinných sklepů, pomůžeme Vám se stavbou i zařízením Vašeho sklípku, kde budou ideální podmínky pro archivaci vína a Vy si tak budete moci vychutnat skvělá archivní vína v pohodlí domova. Pokud chcete investovat do vína, obraťte se na profesionály.