top of page

Archivace vína

Archivní víno je víno, které je uvedeno na trh nejdříve tři roky po sklizni. Víno by mělo mít vyšší obsah extraktu, tedy i kyseliny, která brání nežádoucímu rozvoji mikroflóry. Dalším důležitým faktorem je obsah alkoholu. Obecně se hodí k archivaci vína, která mají vyšší procento alkoholu, jsou tělnatější, mají vyšší tříslovinu, případně vysoké procento zbytkového cukru. Archivní víno dokáže v našich vinných sklepech zrát i 50 let. Je jen na Vás, jakému vínu dáváte přednost. Nicméně archivní Mekkou je stále pravý či levý břeh Bordeaux. Bílá archivní vína jsou potom ideální z povodí Rýna nebo Mosely, případně Australské Sémillony s extrémní dobou zrání.

Správné podmínky pro archivaci vína

Když už jste vybrali to pravé víno k archivaci, je třeba dodržet určité podmínky při jeho skladování. Jedná se o stálou nízkou teplotu, dostatečnou vlhkost vzduchu a zamezení UV záření – přímému světlu. Vína by měla být uložena ve vodorovné poloze, aby víno bylo v neustálém kontaktu s korky a ty nevysychaly. Klimatizační jednotku je třeba oddělit nebo dobře izolovat. Přenášely by se vibrace kompresoru a to také nedělá vínu dobře. Protože víno je i naším koníčkem a máme bohaté zkušenosti s realizacemi vinných sklepů, pomůžeme Vám se stavbou i zařízením Vašeho sklípku, kde budou ideální podmínky pro archivaci vína a Vy si tak budete moci vychutnat skvělá archivní vína v pohodlí domova. Pokud chcete investovat do vína, obraťte se na profesionály.

Námi realizované aktivní vinné sklepy

 

 

 

Do naší galerie jsme zařadili projekty, které Vám mohou posloužit jako dobrá inspirace při plánování Vašeho nového vinného sklepa. 

bottom of page