Každý milovník vína jistě ví, že pro správnou archivaci je nutné udržet vhodnou teplotu a vlhkost. Kromě těchto hlavních veličin je však také dobré dbát na použité světlo.
Může tedy světlo ovlivnit kvalitu a chuť vína?
Ano, může. Klíčové jsou dva negativní faktory a to sice teplo a UV záření.
Již od sedmnáctého století se na víno používají zatmavené láhve a to zejména z důvodu působení slunečních paprsků.
UV záření má vliv na vývoj fenolů ve víně. Tedy v případě, kdy na vaše víno svítí slunce, je zde riziko změny vlastností vína a to obvykle k horšímu. Víno poté ztrácí své ovocné tóny.
Dále zde pracuje faktor teploty a to buď při použití nevhodně zvoleného osvětlení nebo opět při záření slunečních paprsků.
Jak tedy na to?
Obecně platí, že osvětlení sklepa by nemělo být příliš silné ani ostré. Zároveň bychom se měli vyvarovat přímému slunečnímu svitu a to i v případě, že máme sklo sklepa (u moderních staveb) s UV filtrem. V opačném případě je také problém s výraznými nároky na chladící zařízení (sluneční paprsky sklep nadměrně vyhřívají).
Archivace bez starostí
Pokud do sklepa použijeme klasické osvětlení bude docházet k zahřívání prostoru a nutnosti dodatečného chlazení. V případě použití těchto světel v blízkosti vína, hrozí velmi rychlé znehodnocení a dochází oxidaci vína tak, jak jsme se již zmínili.
Použitá světla vždy doporučujeme LED, která vydávají řádově nižší teplo než klasická světla. Proto je vhodné využití jakýchkoli pásků a LED bodových světel.
Máte-li jakoukoli nejasnost ať už při stavbě nebo jen při volbě osvětlení neváhejte kontaktovat profesionály.
Kommentare