Mohu nechat víno jen tak v obýváku? Nevadí když mi teplota ve sklepě kolísá? Jaká je hranice a kdy už víno trpí? Mám skladovat bílé víno v chladnějších podmínkách než červené? Tyto otázky a řadu dalších spojených se skladovací teplotou slýcháme takřka denně. Pokusím se tedy téma skladovací teploty vyjasnit.
Stavět si vinný sklep a oddělovat bílé a červené víno je většinou poměrně složité. Pokud se jedná o sklep aktivní, pak je obvykle třeba investovat do dvou chladících zařízení, což není úplně levná záležitost. Na tomto místě je dobré se zastavit a pochopit rozdíl mezi archivní a servírovací teplotou.
Servisní vs. skladovací teplota vína
Jedna z hlavních, a zcela jistě i hlavní, podmínek pro správné zrání vína je teplota vinného sklepa. Je nutné rozlišovat co znamená skladovací (archivní) a servírovací teplota.
Skladovací teplota
Důležité je si uvědomit, že teplota vína musí být hlavně stabilní - nemělo by docházet k rozpínání a stlačování vína vinou změny teplot, jelikož následně by se vytvářet významný tlak na korek, což vede k oxidaci vína.
Teplota by tedy měla být hlavně stabilní a zároveň by se měla pohybovat v rozmezí mezi 12°C a 16°C. V ideálním případě pak mezi 13°C a 14°C. Pokud by byla teplota vyšší, pak hrozí porušení korku a výrazná oxidace a pokud bude nižší, pak dochází ke stejnému efektu jako když dáte víno do lednice. Víno se zkrátka nebude vyvíjet a zrát, ale bude zakonzervováno ve stavu v jakém jste jej do sklepa dali. Toto může být žádoucí u vín, která se nemají kam vyvinout.
Pokud je sklep klimatizovaný, pak jako kompromis mezi ideálními podmínkami a spotřebou energie doporučujeme vždy nastavit teplotu 14°C. Klimatizace samozřejmě potřebuje nějaké rozmezí, ve kterém funguje, tudíž představa, že bude vzduch ve sklepě stále 14°C není úplně přesná. Navíc zde vstupuje do hry teplota vína a teplota vzduchu. Obecně vínu trvá přibližně 4 násobek času než se dostane na stejnou teplotu jako vzduch. Z toho plyne, že krátkodobé výkyvy v teplotě vzduchu nejsou obvykle propsány do teploty vína.
Servírovací teplota
Teplota servírovací je pak ta, kterou bychom měli dodržet pro správné servírování vína. Toto už je téma pro každého dovozce či producenta vína, jelikož každé víno si vyžaduje speciální zacházení. Obecně platí, že servírovací teplota vzrůstá následovně: šumivá vína, růžová vína, bílá vína a nejvyšší teplotu by měla mít červená vína.
Servírování vína v pokojové teplotě je sice fajn, ale je nutno dodat, že se v době, kdy toto platilo, žilo v teplotách kolem 16°C. Dostanete-li tedy někdy červené víno v pokojové teplotě 24°C, pak jej nechte dochladit nebo raději úplně vraťte.
Pro dochlazení je vhodné používat nádobu na led, kde je možné během pár minut dosáhnout požadovanou teplotu vína.
Další díl seriálu Jak skladovat víno zde
Comments